Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Etetése

 A tengerimalacoknak szükségük van ivóvízre, ezért mindig legyen előttük!

A malackák természetes környezetükben egész napjukat fű rágcsálásával és ennivaló keresésével töltik. Ahhoz, hogy malacaink megkapják a szükséges mennyiségű kalóriát, elengedhetetlen a táppal való mindennapos etetés.

A szénának nagyon fontos szerepe van a tengerimalac táplálkozásában, egyensúlyban tartva az emésztést és koptatva a fogakat, ezért állandóan legyen előtte, hogy a nap bármely órájában hozzájusson. 

Pár étel amit biztosan adhatunk kedvencünknek:sárgarépa és levele, uborka, kapor levele, , karalábé levele, karfiol levele, spárgakel levele , takarmányrépa és levele, paradicsom, paprika, alma, pasztinák (paszternák), cseresznye, őszibarack, szőlő, szilva, mandarin, narancs, banán, kivi, görögdinnye, zsenge kukoricabajusz, a kukoricacső zsenge héja, a kukorica zöld levele, spárga, sütőtök, gyenge zöldborsó, cékla, padlizsán, retek levele, mustár levele, cikória levele

 A tengerimalacoknak egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a C-vitamin. A tengerimalac azon kevés emlősök körébe tartozik, amelyek képtelenek előállítani szervezetükben a C-vitamint, mert hiányzik hozzá az úgynevezett L-gulonakton oxidáz enzim. Emellett természetes környezetükben naponta füvet rágcsálnak, ami C-vitamin tartalmaz, ezért mesterséges környezetükben is biztosítani kell a napi C-vitamin szükségletüket.

 

Vitamin

Miben található?

Ha nincs elég, akkor…

A

Sárgarépa, uborka, gyermekláncfű, petrezselyem, cékla, fűfélék

az állat gubbaszt, görcsök, bénulás, légszomj, bőrbetegségek, növekedési rendellenesség

B

Sárgarépa,gyermekláncfű, piros zöldségek, fűfélék

szőrhullás, bélrendszeri megbetegedések, vérszegénység, bénulás, görcsök, növekedési rendellenesség

C

csipkebogyó, paprika, petrezselyem

fertőzésekkel szembeni érzékenység, megfázás, belső vérzés, íngyulladás, szájsebesedés, mozgászavarok

D

Sárgarépa, széna, fűfélék

tengerimalacoknál az angolkór ritka, inkább a D-vitamin túladagolás jellemző, mely a csontok mésztartalmának csökkenését idézi elő

E

Sárgarépa, búza

növekedési rendellenesség, terméketlenség, magzatok elhalása az anyaméhben, egyensúlyzavarok, bénulás

H

Gabonafélék

hámszövet ellenállása csökken, gyulladások lépnek fel

K

Kukorica, sárgarépa, fűfélék

bélrendszeri megbetegedések, orrvérzés

P

Fűfélék, citrusfélék

a C-vitamin felszívódása és felhasználásában zavar jelentkezhet, ezért tüneteik átfedik egymást